Onlangs heeft de federale regering 10 natuurrampen erkend, waaronder de zware hagelstorm tijdens het Pinksterweekend van 7, 8 en 9 juni 2014. In totaal werden er 7 natuurrampen erkend die één of meerdere gemeenten in de provincie Antwerpen troffen.

Sinds 1 juli 2014 is de federale regering niet langer bevoegd voor de erkenning van natuurrampen, een gevolg van de zesde staatshervorming. De gewesten hebben deze bevoegdheid overgenomen. De natuurrampen die nu erkend worden, dateren echter nog van voor die datum. Zo lag de uiteindelijke beslissing toch nog bij de federale regering.

Een overzicht van de erkende natuurrampen op grondgebied van de provincie Antwerpen regio Kempen Neteland:

-Windhoos en rukwinden van 3 januari 2014 in de provincies Antwerpen (Dessel, Herentals, Mechelen, Willebroek) en Oost-Vlaanderen.

-Windhoos en rukwinden van 5 augustus 2013 in de provincie Antwerpen (Lier, Ranst).

-Overvloedige regenval van 27 en 28 juli 2013 in de provincies Antwerpen (Antwerpen, Balen, Geel, Grobbendonk, Herenthout, Mortsel, Sint-Amands, Westerlo).

Wat te doen in geval van schade?

De getroffenen moeten in de eerste plaats hun verzekering aanspreken voor de vergoeding van de schade. In een volgende stap kunnen ze terecht bij het Rampenfonds. Indien het Rampenfonds tussenkomt, zal er rekening worden gehouden met de vergoeding die de verzekering uitbetaalde.

Concreet moeten getroffenen uit de provincie Antwerpen een dossier indienen bij de diensten van gouverneur Cathy Berx. Het dossier dient in tweevoud met de post verstuurd te worden naar:

Federale diensten Gouverneur, Dienst rampenschade, Italiëlei 4 bus 16, 2000 Antwerpen

Dit kan tot en met 30 september 2015. Hoe u een dossier dient samen te stellen en welke formulieren en documenten u dient op te sturen kan u terugvinden op de website www.rampen.be .

Nog vragen?

Indien getroffenen begeleiding wensen bij het samenstellen van hun dossier, dan kunnen zij hiervoor contact opnemen met hun gemeentehuis of districtshuis.

Mochten er dan nog vragen zijn, dan kunnen inwoners terecht op het nummer 03/204.03.38 of via email: rampen@FDGAntwerpen.be .   Fotos' archief NNieuws.